BOGMAT HALE STALOWE

stopy_stali

Stale stopowe najczęściej wykorzystywane w przemyśle

Czym są stale stopowe?

Stale stopowe są to stopy żelaza z węglem z dodatkiem pierwiastków stopowych. Dodatki stopowe mają za zadanie nadać stopom odpowiednie własności fizyczne, wytrzymałościowe, technologiczne oraz chemiczne. Dzięki użyciu dodatków stopowych następuje wspólne oddziaływanie na węgiel i na żelazo. Dzięki temu uzyskany stop posiada odpowiednią strukturę. Sama stal, która powstaje w wyniku przetapiania rudy żelaza z koksem ma zbyt małe możliwości jako surowiec do konstrukcji. Jednak przez połączenie z różnymi dodatkami można uzyskać stal do rozmaitych potrzeb. Dzięki różnym modyfikacjom stal została przystosowana do pracy w wyjątkowych warunkach. Na przykład przy wysokich temperaturach. Stosowane dodatki sprawiają również, że stal przybiera odmienne barwy.

Dodatki do stali stopowej

Nikiel (Ni)

Nikiel znacznie ułatwia proces hartowania a stal z jego dodatkiem jest mocna i odporna na uderzenia. Dodatek niklu jest najczęściej stosowany, ponieważ ze wszystkich składników stali to on najkorzystniej wpływa na jej twardość i wytrzymałość. Taki stop najczęściej wykorzystywany jest przy produkcji stali odpornych na korozję, żarowytrzymałych, żaroodpornych i kwasoodpornych.

nikiel2

Chrom (Cr)

chrom

Chrom podwyższa hartowność uzyskanej stali i sprzyja rozdrabnianiu ziarna struktury krystalicznej stali. Z takiej stali powstają narzędzia, które nie odkształcają się, nie pękają i są bardzo odporne na ścieranie. Najczęściej stosowane są stale chromowo – niklowe, z których powstają stale nierdzewne. 8% niklu i 18% chromu to stal z której produkowane są artykuły gospodarstwa domowego, wyposażenia kuchni oraz elementy zewnętrzne. Stal chromowo – niklowa wzbogacona molibdenem wykorzystywana jest głównie na terenach nadmorskich i przy elementach wyposażenia kąpielisk. Czyli wszędzie tam gdzie stal jest bardziej narażona na wilgoć i korozję.

Mangan (Mn)

Stal z dodatkiem manganu jest odporna na ścieranie, rozciąganie i na uderzenia. Dodatek manganu w prawdzie zwiększa twardość stali ale obniża własności plastyczne. Przy produkcji narzędzi otrzymuje się materiał o zwiększonej hartowności ale skłonny do przegrzewania.

mangan

Wolfram (W)

wolfram

Wolfram zwiększa wytrzymałość stali, jej drobnoziarnistość i dodaje odporności na ścieranie. Ostrza wykonane z takiej stali są bardzo wytrzymałe, twarde i odporne na ścieranie. Ze stali powstałej przez dodanie wolframu i molibdenu nawet do 10 %, powstają stale do pracy w wysokich temperaturach. Stosuje się je Do produkcji narzędzi do obróbki plastycznej, do wytwarzania form odlewniczych, narażonych na temperatury do 600C.

Krzem (Si)

Podczas produkcji stali krzem pełni funkcję odtleniacza. Tak powstała stal, jest bardzo twarda i wytrzymała. Dzięki swoim właściwościom ma duże zastosowanie w produkcji sprężyn i resorów. Stale, do których dodano krzem po ulepszeniu wykazują większą granicę plastyczności i większą sprężystość. Jeśli taką stal dodatkowo połączy się z chromem (CR) i molibdenem ( Mn), powstałą stal zyska większą żaroodporność i żarowytrzymałość.

krzem

Do wytwarzania konstrukcji stalowych ZPHU BOGMAT wykorzystuje zawsze najwyższej jakości stal spełniającą wszelkie normy budowlane.

Jeżeli interesuje Cię budowa hali stalowej dostosowanej do Twoich potrzeb – koniecznie odwiedź nasz kalkulator.